Шеф на роден синдикат прогнозира проблеми на родния пазар на труда.Заради

...
Шеф на роден синдикат прогнозира проблеми на родния пазар на труда.Заради
Коментари Харесай

Шефът на КНСБ: Заради рецесията в Германия вече има сътресения на пазара на труда у нас

Шеф на роден профсъюз предвижда проблеми на родния пазар на труда.

Заради рецесията в Германия към този момент има разтърсвания на пазара на труда у нас, сподели през днешния ден във Варна водачът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Синдикалистът посочи, че усложнения изпитват компаниите, които осъществят експорт за тази страна и поръчките им понижават. " Това води и до редуциране на служащи ", добави Димитров, съгласно който се чака трусовете да се задълбочават.

Лидерът на КНСБ уточни, че синдикатът ще упорства след изборите да се създадат промени в Кодекса на труда, които да разрешат компаниите, които изпитват подобен вид усложнения, да получават поддръжка, с цел да не редуцират чиновници. По думите му за задачата ще бъде нужно единодушието на Европейската комисия, само че в други страни има сходни механизми.

Димитров сподели още, че в няколко от секторите у нас има съществени проблеми. Като образец той даде опазването на здравето, където работодателите отхвърлят да водят въобще договаряния за Колективен трудов контракт.

" Другата седмица КНСБ ще има среща със служебния премиер Димитър Главчев по тематиката ", посочи Димитров, като акцентира, че такова държание от страна на работодателите е неприемливо, изключително с оглед влизането в действие на новата европейска инструкция за минималните заплати и поощряване на груповото договаряне.

" Синдикатът ще желае договаряне на три разнообразни минимални заплати у нас ", сподели още Димитров. По думите му едната ще бъде за нискоквалифицирания личен състав. " Различна минимална заплата би трябвало да бъде контрактувана за длъжностите, които са за фрагменти със приблизително обучение и друга – за длъжностите за висшисти ", сподели още водачът на КНСБ. 

Той добави, че синдикатът ще работи и за второ равнище на договаряне на заплащанията – по стопански действия. " Крайно време е страната да стартира да пресмята и каква е заплатата за прехрана, която на интернационално равнище към този момент е дефинирана ", добави Димитров. Той акцентира, че с тази стъпка да се ангажират и политическите партии още в този момент, в предизборната конюнктура. Димитров уточни още, че в случай че бъде избрана заплата за прехрана, към този момент няма да има разногласия какъв брой пари са нужни, с цел да може едно семейство да живее обикновено и да устоя децата си.

Лидерът на КНСБ сподели още, че е наложително нарастването на възнагражденията у нас през тази година да доближи сред 12 и 15 %. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР